Tuesday, May 12, 2009

~::*anTaRa 2 PerJUanGan*::~Awal bicara .. bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah , syukur ke hadrat Ilahi kerana hari ini kita semua masih boleh bernafas dalam nikmat yang paling bernilai, iman dan islam..selawat dan salam keatas rasul junjungan mulia, keluarga baginda dan para sahabat yang diredhai Allah.. dan syukur yang tidak terhingga ke hadrat ilahi kerana.. petang semalam , telah sampai satu berita yang cukup mengembirakan untuk mereka yang beriman , tanda pertolonganNya kepada perjuangan Islam telah muncul dicelah-celah kekusutan dan kecelaruan yang meresahkan hati..Fikiran buntu dengan penganiayaan..Di dada, jiwa dan perasaan bergolak, menekan-nekan, sungguh sakit..Tidak daya diri untuk membantu perjuangan Islam..Menitis airmata, tatkala merasa diri terlalu lemah..Ya Allah, hanya padaMu aku serahkan segalaNya, dan hanya padaMu aku memohon pertolongan, bantulah perjuangan Islam,kuatkan hati mereka-mereka yang berjuang di soff hadapan mahupun dibelakang untuk terus mempertahankan agama suciMu, Islam..kuatkan hati kami menghadapi ujianMu..Moga perjuangan ini menjadi bukti cinta kami kepadaMu..

Saat itu, hanya doa yang mampu diungkapkan, memujuk diri semoga tenang dengan mengingatiNya.. Penindasan dan kezaliman dirasakan seolah-olah tiada kesudahan..Namun bukan kemenangan itu tidak akan kunjung tiba namun Dia masih mahu menguji sejauh mana keikhlasan para pejuangNya..

alhamdulillah..sekalipun cahaya keikhlasan itu tidak dapat dilihat melalui mata kasar namun hati nurani bisa merasai sinarannya..kuyakini, mereka yang berada di soff hadapan perjuangan ini, akan terus berjuang mempertahankan agamaMu..walau derita dan pelbagai fitnah serta penghinaan dilontarkan kepada mereka..mereka telan dan terus tetap pada jalanMu..

Ku yakini , tidak sia-sia sesuatu urusan yang telah Kau aturkan..Mungkin, Engkau ingin kami sedari siapa yang benar-benar dizalimi.. kata ibuku, “ bukan sengaja DIA membenarkan kezaliman bermaharajalela, namun DIA ingin kita mulai sedari dan jelas yang mana hak dan yang mana batil.”

Bagi mereka-mereka yang ikhlas dalam perjuangan, semoga Allah menetapkan hatimu dan hatiku fisabilillah.. abadan abada..insyaAllah..


Untuk para pejuang :

Mereka kata kau akan sayu, di daerah ini

Jawab, “aku selalu bersama Tuhanku”,

Ku pasrah padaNya sehening tiupan salju,

KernaNya aku rasa,

jitu dan mampu melebihi manusia beribu..

Daerah ini daerah tenang sekalipun ada yang kata usang,

Daerah ini daerah damai sekalipun sukar untuk sampai,

Daerah ini daerah merdeka sekalipun ada yang memeranginya,

Biarkan saja aku di daerah ini..

Kata mereka daerah mu itu jauh,

Jawabku pada Tuhan aku bersauh kukuh,

Yang jauh itu jiwa yang mungkir,

Padaku daerah ini amat hampir..

Kata mereka daerah kau itu sepi,

Jawabku aku tak pernah sunyi dengan alunan murni,

Yang sepi itu jiwa yang inginkan pujian,

Padaku cukuplah dengan irama keredhaan Tuhan.

Daerahku ini daerah berpendirian,

Berpaksikan firman Tuhan,

Bukan hukum insan,

bukan gema sorakan, bukan riuh tepukan.

Daerah ini tak pernah peduli,

Apa kata abdi atau pembesar negeri,

Daerah ini berpasakkan Nabi

Bagindalah mimpi Bagindalah realiti.

Biarkan saja aku di daerah ini,

Sekalipun ada yang tak gemari,

Biarkan saja aku di daerah ini,

Sendiri membawa diri dan sanubari,

Biarkan saja aku di daerah ini,

Sekalipun ada yang tak gemari,

Biarkan saja aku di daerah ini,

Kerna aku mengerti ia amat suci dan abadi..

Di daerah ini, biarlah aku...


Aku juga yakini, bagi mereka yang benar perjuangannya kerana Allah, selagi Allah menjadi matlamat mereka, kesusahan dan penderitaan sekalipun yang bisa meluluhkan jiwa masih mampu di harungi, kisah-kisah kekasih Allah yang terdahulu menjadi rujukan..penguat semangat di kala terasa lemah..meyakini janjiNya..terus berkorban dan terkorban kerana cintaNya..


Diceritakan bahawa , setelah Firaun mengetahui keimanan Asiah kepada Allah, ia perintahkan para pengawalnya untuk menyeksa isterinya dengan macam-macam seksaan. Namun demikian tidak sedikit pun menggentarkan jiwa Asiah..diucapkan kalam penuh keberanian kepada Firaun, “Engkau tahu jiwa dan ragaku dalam penjagaan Allah. Jika kau potong-potong aku, tidak akan menghilangkan cintaku kepada Allah.”Kemudian nabi Musa a.s lalu dihadapannya, maka dia berkata, “Wahai Musa! Khabarkan padaku apakah Tuhanku rela atau murka padaku?” Musa menjawab, “Wahai Asiah, semua malaikat langit merindukanmu dan Allah memujimu. DIA berkata, mintalah kepadaKu akan Ku penuhi!” Lalu Asiah berkata yang telah diceritakan di dalam al-quran :

“Ya Tuhanku bangunkan untukku di sisiMu rumah disyurga. Selamatkanlah aku dari Firaun dan perbuatannya. Dan selamatkan aku dari kaum yang zalim.”

(at-Tahrim :11)


Kisah ini menjadi dalil bahawa pertolongan dan keredhaan Allah adalah pasti bagi mereka yang berjuang dan berkorban keranaNya..Dan bagi mereka yang selalu menentang perjuangan Islam , yang begitu berusaha dan bersemangat untuk meresahkan hati para ulama’.. menggagalkan segala usaha untuk meletakkan Islam pada tempatnya.. entah apa sebenarnya yang kamu mahukan?!


Rasulullah s.a.w bersabda:

“Kamu telah dilalaikan oleh perlumbaan mencari harta benda. Putera Adam berkata, “harta-hartaku.” Hartamu hanyalah apa yang engkau makan lalu kau binasakan, atau yang engkau pakai lalu kau rosakkan, atau pula yang engkau sedekahkan maka engkau telah mengabdikannya.”


Rasulullah s.a.w bersabda :

“Dunia ini rumah orang yang tidak ada rumah, kekayaan orang yang tidak ada harta, yang mengumpulkannya hanyalah orang yang tidak berakal, yang merebutnya hanyalah orang yang tidak berilmu, yang mendengkinya hanyalah orang yang tidak faham (pada agama) dan yang mengusahakannya hanyalah orang yang tidak punya keyakinan.”


Rasulullah s.a.w bersabda :

“Dua hal yang paling aku cemaskan atas engkau ; panjang angan-angan dan mengikut hawa nafsu. Sesungguhnya panjang angan-angan itu dapat melupakan Akhirat, sedang mengikuti hawa nafsu dapat menjauhkan diri dari kebenaran.” Aku menjamin tiga orang dengan tiga hal; orang yang gila dunia, orang yang rakus mengumpulkannya dan orang yang kikir harta benda, dengan kefakiran yang tidak akan kaya sudahnya, kesibukan yang tidak ada sudahnya, serta kesulitan yang tidak pernah ada jalan keluarnya”


Erm, kesian ea!! andai segala jerih derita dan susah payah yang mereka lakukan hanya untuk kekayaan dan kekuasaan di dunia semata..agakku, demi mencapai matlamat mereka, bukannya mereka tidak tahu betapa mereka telah meraih kemarahan insan yang teraniaya dan AL-KHALIK.. dalam perjuangan mereka,walaupun batil, mereka tetap derita, menuntut beribu pengorbanan, masa dan tenaga.. betapa mereka dalam kerugian.. kerana sesuatu yang kekal tidak boleh dibeli dengan sesuatu yang fana.. Tidak berbaloi sama sekali untuk menjual akhirat untuk dunia..huhu.

Tidak berbaloi sama sekali untuk menentang perjuangan warisan rasulullah hanya kerana rakus terhadap harta dunia..kerana.. Allah yang maha Besar pasti memurkaimu..Ada sebuah syair :

Kubur-kubur telah berkata kepadamu,

Meski dia diam dan penghuninya tersembunyi.

“Wahai yang mengumpulkan dunia yang tidak kekal!

Untuk siapa dikumpulkan kerana kau akan meninggal..”

Kesimpulannya, peringatan untuk diriku, sahabat seperjuangan dan mereka..


Rasulullah s.a.w bersabda :

“Seorang mukmin berada di antara dua kecemasan. Antara ajal di mana dia tidak tahu apa yang diperbuat Allah kepadanya dan bila sesudah mati apakah nasib yang ditentukan Allah untuknya. Maka hendaklah seorang hamba menyediakan dirinya, menyediakan dunianya untuk AKhiratnya, hidupnya untuk matinya, masa mudanya untuk hari tuanya. Sesungguhnya dunia diciptakan untukmu dan kamu diciptakan untuk Akhirat. Demi Zat yang aku dalam kekuasaanNya, tiada tempat kesudahan setelah Kiamat kecuali Syurga atau Neraka.”


Untuk itu,sama-samalah kita muhasabah diri dan bertaubatlah..


Firman Allah s.w.t :

“Dia yang menerima taubat dari hamba-hambaNya dan memaafkan kejahatan mereka ..”

(As-syura:25)


Rasulullah s.a.w bersabda :

“Tidak ada suara yang lebih disukai Allah daripada suara rintihan hamba yang berdosa lalu bertaubat dan berkata, “Ya Tuhanku!” Lalu Tuhan berkata , “Baiklah wahai hambaKu mintalah apa yang kau mahu. Kau hambaKu seperti sebahagian malaikatKu. Aku di kanan, kiri dan atasmu. Lebih dekat dari isi hatimu. Hai malaikat saksikan Aku telah mengampuninya.”


Firman Allah s.w.t :

“Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlahpula kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman.”

(ali-imran:139)


~::*Allah yang lebih mengetahui*::~

0 comments:

Post a Comment