Saturday, January 29, 2011

Teladan Tarbiyyah


Awal kalam bismillahirrahmanirrahim,

Alhamdulillah, syukur ku panjatkan kepada Allah Tuhan pemilik sekalian alam.. Alhamdulillah syukur kepadaNya yang telah mengurniakanku nikmat yang teragung..Nikmat Islam dan nikmat iman..Segala puji bagiNya kerana sudi memilihku berada di jalan ini..jalan tarbiyyah dan jalan perjuangan.. Sungguh, aku sangat mencintai jalan ini, jalan yang juga dilalui para anbiya', Rasulullah s.a.w, dan para sahabat yang dirahmati Allah.. Allah, tetapkanlah aku di jalan ini.. Sungguh, jalan ini membuatkan hatiku tenang mengharungi hidup ini..Jalan ini telah mengajarku, tujuan hidup tiada lain melainkan untuk mengabdikan diri kepadaMu..

FirmanMu, yang bermaksud : Tidak aku ciptakan jin dan manusia kecuali untuk beribadat kepadaKu..

Alhamdulillah, usai membaca, mengkhatamkan dan menghayati sebuah buku yang bertajuk Teladan Tarbiyyah.. Subhanallah, Maha suci Allah, Alhamdulillah, segala puji bagiMu yang menggerakkan hatiku untuk terus mendekatiMu dengan berusaha menambah ilmuku.. Setiap kali aku membaca buku ini, membaca dan menghayati kisah-kisah yang diceritakan di dalamnya..pasti menitis airmataku..Allah, jauhnya aku dari kekasih-kekasihMu..Allah, siapakah aku dihadapanMu?? Sungguh malu padaMu ya Allah, bila aku mula merasa penat dan lelah dan bergerak dengan sungguh perlahan dalam mengajak kepada makruf dan mencegah kepada mungkar, walhal para kekasihMu, menempah syurga dengan kematiaan.. Sungguh, bila membaca kisah-kisah mereka yang telah syahid di jalanMu, mahu di medan Badar atau Uhud, dan pelbagai medan perjuangan yang lain.. bergetar hatiku.. cukup bangga dengan mereka dan cukup malu dengan diriku. ingin aku kongsikan di sini antara kisah-kisah yang telah menyentuh hatiku, menegur diriku dan membuatku makin yakin untuk terus berada di jalan ini.. kisah yang ku petik dari teladan tarbiyyah..~

Ghirah Jihad Membara

Sebelum perang Badar, Rasulullah s.a.w, bermusyawarah dengan para sahabat. Abu Bakar dan Umar bin Khattab telah menyokong penuh keputusan Rasullullah s.a.w. Meskipun mereka tahu benar bahawa secara jumlah kaum muslimin tidak sebanding dengan jumlah pasukan kafir Quraisy yang membawa kekuatan tentera mencapai seribu orang, lengkap dengan segala kelengkapan senjatanya. Padahal kaum muslimin dengan senjata ala kadarnya hanya berjumlah tiga ratusan orang. Dalam kondisi yang tegang dan suasana yang mencekam, sorot mata Rasulullah s.a.w menatap Miqdad bin 'Amr. Sahabat satu ini adalah representasi kaum muhajirin yang menyertainya dalam persiapan jihad.

Maka kata Miqdad, :Ya Rasulullah, laksanakanlah apa yang telah diperintahkan Allah kepada anda! Demi Allah, kami sama sekali tidak akan mengucapkan perkataan seperti perkataan yang dahulu pernah diucapkan oleh orang-orang bani israel kepada Musa, iaitu "Pergilah engkau bersama Tuhanmu dan berperanglah, kami akan tetap duduk di sini!

Yang kami katakan kepada anda adalah, "Pergilah bersama Tuhanmu untuk berperang! Kami pun akan menyertaimu dalam peperangan itu! Demi Allah yang mengutusmu dengan kebenaran, seandainya engkau mengajak kami ke Barkhul-Ghumad (sebuah tempat di Yaman), maka kami pun pasti akan menyertaimu ke sana..!


Mendengar kesetiaan Miqdad itu Rasulullah s.a.w menyambutnya dengan doa untuk Miqdad.

Setelah itu, Rasulullah s.a.w menyedari bahawa kehadirannya di Madinah adalah sebagai orang terusir. Dulu di Aqabah, orang-orang Anshar berbaiat bahawa mereka hendak menolong Muhammad s.a.w dalam keadaan apa pun. Masih segar dalam ingatan Rasulullah s.a.w, di Aqabah, orang-orang madinah itu berkata, "ya Rasulullah, anda tidak berada di bawah perlindungan kami sebelum anda pindah ke kampung halaman kami (yakni sebelum hijrah ke Madinah). Bila anda telah bersama kami, di kampung halaman kami, keselamatan anda kami jaga seperti kami menjaga keselamatan isteri dan anak-anak kami sendiri!"

Mengingat itu, ditatapnya wajah Sa'ad bin Muadz sebagai representasi orang Anshar. Agaknya dia mengerti maksud Rasulullah s.a.w, maka dia pun berkata, "Demi Allah, tampaknya anda menghendaki ketegasan sikap kami ya Rasulullah?"

Benar! jawab Rasulullah s.a.w

Sa'ad bin Muadz berkata, "ya Rasulullah, kami telah beriman kepada anda, kami pun membenarkan kenabian dan kerasulan anda. Kami juga telah menjadi saksi bahawa apa yang anda bawa adalah kepercayaan kami untuk menyatakan taat dan setia kepada anda. Ya Rasulullah, jalankanlah apa yang anda kehendaki! Kami akan tetap bersama anda. Demi Allah, seandainya anda menghadapi lautan dan memasukinya, maka kami pun akan mengikutimu menerjuni lautan itu. Tidak akan ada seorang pun di antara kami yang akan mundur! Kami tidak akan menyesal atau sedih bila anda menghadapkan kami dengan musuh pada esok hari. Kami akan tabah menghadapi peperangan dan hal itu akan kami buktikan dalam peperangan nanti. Allah akan memperlihatkan kepada anda apa yang sangat anda inginkan dari kami. Marilah kita berangkat dengan berkah Ilahi!"

Rasulullah s.a.w tersenyum gembira. Kemudian Rasulullah s.a.w memerintahkan kepada kaum muslimin, "Berangkatlah dengan hati gembira.....! Allah telah menjanjikan kepadaku salah satu di antara dua golongan. Demi Allah, aku seolah-olah melihat tempat-tempat mereka di mana mereka bergelimpangan..! Allahuakbar. Alangkah kuat tekad mereka dalam menghadapi jihad..


Umair Ibnul Hammam Al-anshari


Inilah Umair ibnul Hammam al-anshari. Pada saat perang badar berkecamuk, ia mendengar Nabi bersabda, " Bangkitlah untuk meraih syurga yang luasnya bagaikan seluas langit dan bumi?" Umar berkata, Ya Rasulullah, syurga luasnya bagaikan seluas langit dan bumi?" Beliau menjawab, "Benar!" Umair menyahut, "Bakh! Bakh!" Rasulullah bersabda, " Apa yang menyebabkan kamu berkata bakh! bakh! wahai Umair?" Maka Umair pun menjawab , "Tidak ada, ya Rasulullah! Selain harapan kiranya aku menjadi salah seorang penghuninya!" Baliau bersabda lagi, "Sungguh ..!" Engkau akan menjadi salah seorang penghuninya!"

Sejurus kemudiaan, Umair mengeluarkan beberapa biji kurma dari kantungnya lantas memakannya. Tiba-tiba ia berkata, "kalau aku harus hidup hingga selesainya kurma yang ku makan ini, sungguh itu kehidupan yang amat lama!!" Maka, ia hentikan memakan kurma yang ada ditangannya, kemudian mengekang pelana kuda dan maju ke medan laga memerangi kaum kafir. Akhirnya, Umair ibnul Hammam pun menemukan kesyahidannya. Sungguh, Allah merindukanmu wahai Umair..

Abu Dujanah

Tersebut pula kisah Abu Dujanah di dalam perang Uhud. Dalam kacaunya barisan pasukan muslimin, tampillah Abu Dujanah menerobos musuh melindungi Rasulullah. Tatkala pedang, panah dan tombak kaum kafir Quraisy menerjang, dia menjadi benteng untuk Rasulullah. Sabetan pedang, tombak dan anak panah terus menghujani punggungnya, namun dia tetap diam tak bergerak dalam melindungi nabi s.a.w. Abu Dujanah tidak meninggalkan Rasulullah s.a.w walau hanya sejengkal..


Syeikh Ahmad Yassin

Inilah salah satu sosok kader Ikhwan yang sukar dicarikan bandingannya. Seorang yang sudah sangat tua, buta, dan bahkan dalam kondisi lumpuh. Namun demikian, Yahudi harus membunuhnya dengan mortir yang ditembak dari pesawat dengan membabi buta. Perbuatan Yahudi ini mencerminkan kepanikannya, bahwa ia telah dalam puncak frustasi.

Gaza adalah medan perjuangannya. Syeikh Ahmad Yassin membuat daerah ini menjadi zon panas dalam debu perlawanan terhadap kekuatan Zionis. Dia tak pernah berhenti mengobarkan perlawanan melawan pasukan pendudukan, Israel. Seruan-seruannya selalu mendapat sambutan luar biasa dari kalangan pemuda. Hingga akhirnya, Syeikh Ahmad Yassin ditangkap dan dijatuhi hukuman 13 tahun penjara. Di dalam penjara, Syeikh Ahmad Yassin diseksa dengan pelbagai seksaan sehingga menyebabkan fungsi inderanya makin hari makin berkurang sehingga akhirnya Syeikh Ahmad Yassin mendapat kelumpuhan fizikal. Setelah dibebaskan pada tahun 1985, dalam sebuah proses tukar tahanan. Syeikh Ahmad Yassin kembali mengobarkan perlawanan. Beliau mendirikan organisasi pergerakan HAMAS. Gerakan inilah yang menggelorakan Intifadhah yang membuatkan Israel frustasi. Ketika PLO mulai menjalin kerjasama dengan Yahudi , intifadhah telah menggelorakan perlawanan. HAMAS berkeyakinan , masalah Palestina tidak cukup dibebaskan dengan pendamaian. Pendamaian dengan Yahudi adalah pada hakikatnya umpamanya pendamaian antara pencuri dengan tuan rumah. Kaum muslimin adalak pemilik rumah Palestina, maka bagi HAMAS adalah kehinaan sebagai pemilik rumah apabila merelakan pencuri menguasai sebahagiaan dari rumahnya. Maka perlawanan demi perlawanan semakin meningkat. Inspirasi intifadhahlah yang melahirkan bom-bom syahadah


" Dan siapkanlah kekuatan apa sahaja yang kau sanggupi..!"

(al-anfal: 60)

Kemunculan intifadhah dan bom-bom syahadah betul-betul meruntuhkan moral pasukan Yahudi. Senjata mutakhirnya seperti tidak berfungsi menghadapi teriakan jihad atau lemparan batu para pejuang Palestina. Semua perlawanan ini bersumbu pada energi seorang yang sudah tua, lumpuh, dan bahkan buta, iaitu Syeikh Ahmad Yassin. Dalam kekalutan fikiran penjahat, maka jalan terkutuk yang mereka ambil adalah melenyapkan Syeikh Ahmad Yassin. Pagi itu, ketika matahari belum mengirimkan cahaya paginya, sepulang dari jamaah subuh. Syeikh Ahmad Yassin menemui rabbNya. Jasad mulia ditembak Yahudi terlaknat dengan mortir dari sebuah pesawat.


Heroisme Ikhwanul Muslimin dalam jihad Palestina

Dalam jihad Palestina, Ikhwanul muslimin mengirimkan relawan yang benar-benar membuat Yahudi nyaris kehilangan semangat. Salah satunya adalah kisah pembebasan Kafar Dirum. Daerah ini merupakan penghubung Mesir-Palestina, sehingga merupakan daerah strategis yang harus direbut dari Zionis. Saat itu para relawan Ikhwan belum memiliki pengalaman tempur sama sekali, kecuali semangat mencari syahadah. Beberapa relawan menyusup dengan melewati ladang ranjau yang dipasang Zionis. Tepat menjelang pos penjagaan, gerakan para relawan menyusup dengan melewati ladang ranjau yang dipasang Zionis. Peluru pun menyalak, beberapa saat kemudian serbuan dari pos penjagaan itu seperti hujan peluru. Sejumlah mujahidin pun menjadi syuhada di tempat itu. Salah seorang syuhada tersebut adalah, Muhammad Sulthan. Dia bertugas meledakkan pos penjagaan tersebut dengan sejumlah peledak. Ketika gerakannya diketahui Zionis dan peluru-peluru menembus tubuhnya, darah segar mengalir dari sekujur tubuhnya, dia pun rebah. Tetapi, pemuda ini tidak menyerah, dia terus merangsek dengan menyeret tubuhnya yang penuh luka.Hingga mencapai radius tertentu dia menyalakan sumbu ledak bom yang dibawanya. Dan..boommm!. Sebuah ledakan besar terdengar yang segera menjadi semburan bola api raksaksa. Jasad Muhammad Sulthan sendiri entah ke mana. Bangunan pos penjagaan tentera Israel pun tidak menyisakan bentuknya lagi. Heroisme ini dikenang dengan kisah Pembebasan Kafar Dirum. Peristiwa Kafar Dirum ini benar-benar membuat Yahudi menjadi kesyetanan. Mereka mengerahkan segala kekuatan dan bantuan yang datang gelombang demi gelombang. Pertempuran menjadi tak seimbang.Mujahidin Ikhwan dikurung dari berbagai penjuru. Abdurrahman Abdul Khalik, komandan pembebasan Palestina untuk Kafar Dirum melihat suasana yang semakin genting. Maka, ia meneriakkan seruan untuk mundur. Ia melihat, mujahidin bertumbangan satu demi satu. Pasukannya yang kecil itu seperti mencari mati. Bahkan, salah seorang dari sisa-sisa mujahidin tu berteriak lantang,

Ya ayuhalladzina amanu, idza laqitumul ladzina kafaru zahfan, falaa tuwallu humul adbaar..
(Wahai orang-orang yang beriman, jika kalian bertemu dengan orang-orang kafir, maka janganlah kalian melarikan diri ke belakang!)

Teriakan itu seperti memompakan energi besar. Senjata di tangan Abdurrahman Abdul Khaliq terus menyalak memuntahkan pelurunya seperti malaikat Izrail yang mencabuti nyawa tentera Zionis tersebut. Hingga akhirnya, ia pun menemui syahid di Kafar Dirum. Seorang mujahidin lain, Umar Abdur Ra'uf, dadanya tertembus peluru. Ia roboh dengan darah segar membanjir dari tubuhnya. Tak terdengar keluhan sedikit pun, bahkan wajahnya menyinarkan kegembiraan dengan senyuman kepuasan yang tak tergambarkan. Ia menoleh kepada kawannya, dan berkata, "Apakah engkau melihat apa yang aku saksikan?" Ia menarik nafasnya yang mulai tersengal-sengal dalam tarikan panjang seperti menghimpun energi terakhir untuk berucap pesan kepada kawannya itu. "Inilah syurga....!" Aku melihatnya....! Aku mencium aromanya!" Umar Abdur Ra'uf pun menjadi syuhada dengan senyum kebahagiaan.

wallahua'lam..

~::Life For ALLAH::~

0 comments:

Post a Comment