Thursday, February 18, 2010

Redha Allah pada keredhaan ibubapa~


Awal kalam bismillahirrahmanirrahim...

Dengan nama Allah pemilik cinta dan kasih sayang yang Agung.


Dari sekolah rendah lagi, cikgu, ustaz, ustazah selalu pesan, redha Allah terletak pada keredhaan ibubapa, klu cikgu bahasa melayu dengan cerita si tanggangnya, kalau ustazah dengan cerita alqomahnye, seorang pemuda yang kuat beribadat, namun kerana seorang wanita bernama isteri, sanggup membelakangkan ibunya, insan yang bersusah payah mengandungkannya, melahirkannya hingga hampir terputus nyawa, membesarkannya dengan segala kesusahan,pengorbanan dan penderitaan, namun kerana cinta kepada seorang wanita bernama isteri, menyebabkan ibunya benar-benar terluka dengan tindakannya. Natijahnya, hampir sahaja Rasulullah s.a.w membakarnya hidup-hidup. Kata Nabi s.a.w dengan penuh hikmah, "jika ini penderitaan yang terpaksa ditanggungnya didunia, apatah lagi diakhirat sana." DAN, benar kata orang, kasih ibu membawa ke syurga. Ibu mana yang sanggup melihat anaknya menderita. Dimaafkan Alqomah. Pergilah ruh Alqomah ke rahmatullah dengan tenang berkat keampunan seorang ibu..

Firman Allah azza wa jalla (ertinya):

Dan Rabbmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu bapamu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan ‘ah’ dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia.” [QS.al Isro’:23]


Dari Abdullah bin Amr radhiyallahu ‘anhu berkata: “Ada seseorang yang datang kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam seraya berkata,”Saya datang demi berbaiat kepadamu untuk berhijrah, namun saya meninggalkan kedua orang tuaku menangis.” Maka Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,”Kembalilah kepada kedua orang tuamu dan buatlah keduanya tertawa sebagaimana engkau membuat keduanya menangis.” [HR.Abu Dawud dengan sanad shohih.lihat Shohih Targhib: 2481]


Dari Abdullah bin Umar berkata, “Saya mempunyai seorang isteri yang saya cintai, namun Umar membencinya, dan dia mengatakan kepadaku, “Ceraikan dia.” Saya pun enggan untuk menceraikannya. Maka Umar datang kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam lalu menyebutkan kejadian itu, maka Rasululah shallallahu ‘alaihi wasallam berkata kepadaku,”Ceraikanlah dia.” (HR.Abu Dawud, Tirmidzi, Nasa’I, Ibnu Majah dan Ibnu Hibban dan beliau menshohihkannya. Berkata Tirmidzi: “Hadits ini Hasan Shohih.”)


Dari Abdullah bin Amr bin Ash dari Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,”Dosa-dosa besar adalah berbuat syirik kepada Allah, durhaka kepada kedua orang tua, membunuh jiwa serta sumpah palsu.” (HR.Bukhari)Mengikut pemerhatianku, seorang ibu yang mulia, lebih sanggup, jika dia yang menanggung segala penderitaan dari melihat anaknya derita. Itulah kasih ibu.. Patutlah Allah s.w.t sgt memuliakan seorang ibu. Namun, ingat sahabat-sahabatku, ia sama sekali bukan satu alasan untuk kita terus menerus menyakiti ibu kita, dengan alasan kononnya, ibuku pasti memaafkanku, bimbang juga aku, belum sempat kamu memohon keampunan darinya atau sebelum sempat dia memaafkan kamu, kamu atau dia yang akan pergi dahulu, bayangkan jika dia yang pergi dahulu?? Bilakah akan kamu tuntut kemaafan itu. Di padang masyar nanti? Bagaimana pula dengan baki2 hidupmu? Mahukah kamu hidup dengan perasaan bersalah seumur hidup sambil menunggu saatnya, kamu bisa memohon keampunan darinya? Nauzubillah.

Sahabatku, peringatan ini untuk diriku dan untuk saudara-saudaraku yang sangat inginkan keredhaan Allah bersamanya di dunia dan di akhirat. Sebelum kamu lakukan sesuatu yang kamu agak, bisa menyakitkan hati ibumu, janganlah kamu melakukannya. Bimbang aku, jika ibumu tidak redha, bagaimana bisa kamu mendapat redha Allah.. aku bukanlah anak yang benar-benar soleh dan sempurna untuk ibuku, namun aku sentiasa berdoa semoga aku menjadi anak yang soleh dan penenang jiwa untuk ibuku. Sahabatku, bukankah Allah telah berfirman, untuk berkata "uh" sekalipun sudah dilarang, apalagi perkara-perkara yang lebih menyinggung hatinya.


Sahabatku, indahnya Islam, ibu diletakkan di tempat yang tertinggi bagi seorang anak, cinta yang utama setelah Allah dan rasul adalah kepada ibumu, (Rasulullah menyebutnya sebanyak tiga kali,) barulah kepada ayahmu.


Sahabatku, ketahuilah, jika ibumu memarahimu, itu bukan tanda benci, tapi tanda perhatiannya padamu, dilarangnya kamu itu dan ini, hakikatnya bimbang kamu menderita atau bimbang kamu disakiti.. Biasa yang berlaku, sakitnya anak, sakitlah ibu, tapi sangat jarang berlaku, sakitnya ibu, sakitlah anak. Biasa berlaku, bila anak sakit, ibu yang berjaga malam untuk menjaga anaknya yang sedang sakit, jarang berlaku, anak-anak berjaga malam untuk menjaga ibunya yang sakit. Padahal, betapa banyak pahala yang bisa dikutip andai seorang anak mengurut dada ibunya yang sedang batuk, sambil tersenyum dengan senyuman yang paling manis menghiburkan hati ibunya. Benda yang sangat senang namun kurang dipraktikkan..


Sedikit perkongsian mengenai pengalamanku, sem lepas, di takdirkan, Allah menguji ku dengan kesakitan, ibuku lah yang berjaga malam menjagaku, hampir menitis air mataku, melihat dia begitu mengambil berat akanku, menjaga aku dengan sepenuh perhatian. Alhamdulillah, sakit yang sebentar itu, hikmahnya, Allah ingin tunjukkan padaku, betapa mulianya seorang ibu. Dan betapa aku perlu menyayangi dan menghormatinya kerana Allah.

Sahabatku,
adakah kamu telah menyakiti hati ibumu hari ini?
Adakah kamu telah memohon maaf darinya?
Adakah kamu telah bertanya khabarnya hari ini?

Atau sudah berapa lama kamu tidak menelefonnya?
Bagaimanakah keadaan ibumu hari ni? Sihatkah dia?
Sudahkah kamu mendoakannya hari ini?

Sahabtku. peringatan untuk diriku dan dirimu, sama-samalah kita doakan, semoga kita ditetapkan iman dan menjadi anak yang soleh.

~::Cintailah ibumu kerana Allah::~

p/s : Hayatilah bait2 kata dalam lagu ini..

Azimat ibunda

langit kirmizi menghantar dirimu menuju jln pulang

hari-hari indah bersamamu bertabur di tanah kenangan

wajah berona simpati kau tatapi buat kali t'akhir

sedih & sayu dari kamar atma mengundang air mata

Hanya rindu & doa buatmu

semoga kau tenang dan bahagia

agar syurga menjadi milikmu

bukan hanya di telapak kakimu


menumpang di segenap ruang yg ada di lubuk p'kasihan

begitu indah setiap detik di dlm rahimmu

sehingga teramat asyik setiap saat di pangkuanmu keperitan itu kau rasa indah demi anakmu


setitis air mata ibu yang gugur kerana kesedihan

segaris luka di hati ibu kerna kederhakaan

tertutup pintu syurga jika tiada keampunannya

azimat ini ku tanam di lubuk hati yg dalam

di tirai malam aku bersandarkan pada dinding kepiluan

bersenandungkan merdu suara alam terlena di rajutan rindu

tiada yg terindah didunia dapat mengganti hilangmu

pilihan yg terbaik takkan dapat mengisi relung hatiku

0 comments:

Post a Comment